Wyznacz te wartości parametru m i n
mały móżdżek: HELP

Wyznacz te wartości parametru m i n, dla których wielomian
W(x)=x
4 + (m+n)x
3 + (m−n)x
2 + 6x
jest podzielny przez wielomian Q(x)=x
3 + 3x
2 +2x
28 kwi 14:32
Ganja xD: Dwa wielomiany są podzielne gdy mają te same MZ
obliczam MZ Q(x): x
3+3x
2+2x=0 >>> x=0 lub x=−1 lub x=−2, podstawiam to do W(x):
mam 2 równania(dla x=0 W(x)=0):
1−m−n+m−n−6=0 >>> −2n=5 >>> n=−
12
16−8m−8n+4m−4n−12=0 >>> −4m−12n+4=0 /dzielę przez −4 >>> m+3n−1=0 >>> m−1
12−1=0
>>> m=2
12
o ile nie popełniłem błędu
28 kwi 14:51
Godzio: Ja bym to tak jednak zrobił :
(x3 + 3x2 + 2x) (x+c) = W(x) => W(x) = Q(x) * (x−c) skoro się dzieli to wystarczy
domnożyć przez człon który uzupełni Q(x) do W(x)
x4 + x3c + 3x3 + 3x2c + 2x2 + 2xc = W(x)
x4 + x3(c+3) + x2(3c + 2) + 2xc = x4 + (m+n)x3 + (m−n)x2 + 6x
Teraz przyrównujemy współczynniki
m + n = c + 3
3c + 2 = m − n
2c = 6 => c = 3
m + n = 6
m − n = 11 +
−−−−−−−−−−−−−−
2m = 17
m = 8,5
n = −2,5
28 kwi 14:56
Ganja xD: właśnie, popełniłem błąd

−2n=5 >>> n=−2
12 xD 5 na 2 to nie jest pół
28 kwi 15:04
BEZMÓZG: Dzięki mózgi
28 kwi 17:57