ciagi
szym: rozwiaz rownanie 2 * 22 * 25 * ...* 2n−1 =1636 gdy n∊N
28 kwi 14:00
XXX: 16
36=2
144
teraz masz wszedzie 2 do jakiejs potegi wiec zajmujesz sie tylko potęgami.
r=2
mnożać potegi o tej samej podstawie wykladniki sie dodaje wiec 1+2+5+...+n−1=144
| | 1 | |
korzystam ze wzoru na sume: 144= |
| *(1+n−1)*n |
| | 2 | |
n
2=288
n
1=12
√2 lub n
2=−12
√2
odp n=12
√2
28 kwi 14:20
XXX: cos tu w sumie pochrzaniłam bo n∊N
28 kwi 14:22
Nikka: 
ja też próbowałam i nie jestem pewna czy treść jest poprawna?
28 kwi 14:24
Ganja xD: korzystając ze wzoru na ostatni wyraz ciągu arytm, an=2n−1 , podstawiając to do wzoru na sumę
wychodzi n=12
28 kwi 14:30
Ganja xD: sory, nie na ostatni wyr, CA ale na n−ty wyraz ciągu
28 kwi 14:32
Nikka: a dokładnie jak wyliczyłaś an ?
28 kwi 14:32
szym: wops moj blad.
powinno byc 2 * 23 * 25 * ...* 2n−1 =1636 gdy n∊N
28 kwi 14:33
Ganja xD: wyliczyłem

a
n=a
1+(n−1)*r
28 kwi 14:34
Nikka: to raczej coś nie tak, jak n= 12 to po lewej jest 236 a po prawej 2144 ...
28 kwi 14:43
szym: omg nawet przepi9sac poprawnie nie ptorafie...
2 * 2
3 * 2
5 * ...* 2
2n−1 =16
36
teraz juz poprawnie . przepraszam za te pomylki
28 kwi 14:51
Ganja xD: xD, właśnie coś nie halo było

hehe, ale już git
28 kwi 14:58
Ganja xD: czyli n=12
28 kwi 14:59
Nikka: mnie się nie zgadza dla n =12, możesz Ganja to rozpisać?
28 kwi 15:00
Ganja xD: ale co Ci się nie zgadza

spr, dla n=12, 1+3+5+7+9+11+13+15+17+19+21+23=144
28 kwi 15:01
Godzio: wychodzi 12
28 kwi 15:04
Ganja xD: kek
28 kwi 15:04
Nikka: podstaw do równania wyjściowego n=12 (sprawdzenie) .. L ≠ P
28 kwi 15:04
Godzio:
a
1 = 1
a
n = 2n − 1
n
2 = 144
n = 12
28 kwi 15:08
szym: dziekuje , nie bylo trudne w sumie
28 kwi 15:13
Nikka: n = 12
2
1 *2
3* 2
5*... 2
n−1 = 2
144
L = 2
1+3=5+...+n−1 = (dla n=12) = 2
1+3+5+...+11 = 2
36
P = 2
144
o to mi chodziło

...i tak patrząc na rozwiązanie to zdaje się, że to nie jest to samo n... n = 12 to to nie to
samo n co w równaniu wyjściowym albo ja mam zaćmienie?
28 kwi 15:16
Godzio: Teraz w sumie też to zauważyłem, to są 2 różne n
28 kwi 15:21
Godzio: dajmy zamiast n to k
a
1 = 1
a
k = 2n − 1
r = 2
a
k = a
1 + (k−1)*r
2n−1 = 1 + 2k − 2
nk = 144
2n = 2k
n
2 = 144
n = 12
na to samo wychodzi, ale trzeba było zmienić oznaczenia,
Nikka szym wcześniej zrobił błąd
który później poprawił ma być
2n − 1
28 kwi 15:25
Nikka: tak, tak − doszłam o co chodzi − po prostu oznaczenie było mylące i dlatego mi się coś nie
zgadzało

... no fakt nie zwróciłam uwagi na to 2n−1
28 kwi 15:32