planimetria
someone1: BARDZO PROSZĘ O PILNĄ POMOC!
1. W trójkącie równoramiennym ABC |AC|=|BC|=4 oraz |AB|=6. Oblicz promień okręgu opisanego na
tym trójkącie.
2. Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 6 cm,
8cm.
3. Na trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych długości a i b, w którym a + b = L = const,
opisujemy okrąg. Uzasadnij, że pole koła, ograniczonego takim okręgiem jest równe co najmniej
πL² przez 8.
4. Z blachy, w kształcie wycinka koła o kącie środkowym 60° i promieniu 30 dm, chcemy wyciąć
tarczę w kształcie koła. Wyznacz powierzchnię największej takiej tarczy. Wynik zaokrąglij do
pełnych cm².
28 kwi 13:36
Ganja xD: 2. liczę dł. trzeciego boku 62+82=x2
x2=36+64=100 x=10
obliczam obwód, 6+8+10=24, p−pół obwodu=12, poleΔ: 6*8/2=24. pole trójkąta=pół obwodu*promień
okręgu wpisanego w ten trójkąt, PΔ=pr >>> 24=12r >>> r=2
28 kwi 13:52
Ganja xD: 1.
korzystam ze wzoru PΔ=abc4R, gdzie abc to długości boków, a R to promień okr. opis na Δ,
tak więc: PΔ=√p(p−a)(p−b)(p−c)=√7*3*3*1=3√7, gdzie p−pół obwodu
wzór j/w: 3√7=4*4*64R >>>> 3√7=24R >>> 3√7R=24 >>> R√7=24 >>>
R=24√77
28 kwi 14:04
Ganja xD: kurcze, sry

R
√7=8 >>> R=
8√77
28 kwi 14:05