matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prawdopodobienstwo
gosia:
z urny w ktorej znajduje sie n kul , w tym 5 bialych losujemy dwie kule bez zwracania wyznacz n
2
tak aby prawdopodobienstwo wylosowania dwoch kul bialych bylo rowne
21
28 kwi 12:47
gosia:
?
28 kwi 14:20
gosia:
28 kwi 14:51
gosia:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1568.html
mozna to zrobic podobnie
? n−liczba wszystkich kul 5 liczba bialych kul
n
2
n
2
−n
C
n
2
=
=....=
2
5
2
C
5
2
=
=....=10
2
P=
21
C
5
2
20
P=
=
C
n
2
n
2
−n
2
20
=
21
n
2
−n
n=15
28 kwi 15:11
gosia:
mozna tak?
28 kwi 15:11