z
gosia: wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla ktorych rozwiazania x1 i x2 rownania
x2+13−24=(10−m)x −15 spelniaja warunek x1 2+x2 2 +3x1*x2=0
28 kwi 12:23
gosia: 
28 kwi 12:33
gosia: potrafi ktos

:
28 kwi 14:35
Godzio: popraw zapis
ma tu byc tak ?
x2 + 13x? − 24
28 kwi 14:39
gosia: ahh tak tam jest x przy 13
28 kwi 14:41
gosia: x2+13x−24=(10−m)x −15
28 kwi 14:41
Godzio:
x2 + 13x − (10−m)x − 9 = 0
x2 + (3+m)x − 9 = 0
Δ > 0
Δ = 9 + 6m + m2 + 36 = m2 + 6m + 45 > 0 dla m ∊R
x12 +2x1x2 + x22 + x1x2 = 0
(x1+x2)2 + x1x2 = 0
(3+m)2 − 9 = 0
m2 + 6m + 9 − 9 = 0
m(m + 6) = 0
m = 0 v m = −6
28 kwi 14:44
gosia: i tlyko tyle?
28 kwi 14:48
gosia: jelsi tak to dzieki bo liczylma i tez mi tak wyszlo
28 kwi 14:49
gosia: jesli*
28 kwi 14:49
Godzio:
28 kwi 14:50