ZADNIE Z PODSTAWY
MATURA: Punkty A(−9,−3) ORAZ B(5,5) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego.ABC. AB to
przeciwprostokątna.
oblicz współrzędne wierzchołka C wiedząc że leży na osi OX.
28 kwi 01:29
mark: współrzędne c (5,−3)
28 kwi 01:36
ja: czyli druga współrzedną nie musi być zero?
28 kwi 01:38
ja: jak to wyliczyłeś>?
28 kwi 01:38
mark: wyobraziłem sobie to na wykresie tak na szybko i jak ma być prostokątny to musi być pkt w tym
miejscu, może zbyt pochopnie
28 kwi 01:42
Bogdan:
Współrzędne wierzchołka C = (c, 0)
Proste zawierające punkty A i C oraz punkty B i C są prostopadłe, a więc iloczyn ich
współczynników kierunkowych jest równy (−1).
a
AC * a
BC = −1
Po rozwiązaniu równania otrzymujemy dwa rozwiązania: (−10, 0), (6, 0).
28 kwi 01:43
ola: | | 3 | |
Bogdan czemu podstawiłeś pod aAC |
| ? |
| | c+9 | |
28 kwi 11:27
Bogdan:
A = (−9, −3), B = (5, 5), C = (c, 0)
Prosta zawierająca punkty A i C: y = a
AC x + b
AC,
| | 0 − (−3) | | 3 | |
aAC = |
| = |
| |
| | c − (−9) | | c + 9 | |
Jeśli prosta y = ax + b przechodzi przez punkty A(x
1, y
1) i B = (x
2, y
2) i x
1 ≠ x
2,
| | y1 − y2 | | y2 − y1 | |
to: a = |
| lub a = |
| |
| | x1 − x2 | | x2 − x2 | |
28 kwi 21:41
ola: dzięki, nie znałam tego wcześniej
28 kwi 22:11