help!
Wydi: Przez wierzchołek kąta prostego trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych 5 i 12 poprowadzono
prostą, która dzieli ten trójkąt na dwa trójkąty o równych obwodach. Znajdź stosunek
promieni okręgów wpisanych w otrzymane z podziału trójkąty.
28 kwi 00:02
ola: ale fajne
28 kwi 00:32
ola:

odcinek łączący wierzchołek kąta prostego z przeciwprostokatną nazwę x a odcinek na
przeciwprostokątnej y i 13−y
5+x+y=12+x+13−y
stąd y=10
czyli przeciwprostokatna podzielona została na odcinki 10 i 3
r
1 promień okręgu wpisanego w P
1
r
2 w P
2
r
1=
P1p
r
2=
P2p
p połowa obwodu
28 kwi 00:39
ola: czyli r1r2=P1P2=103
28 kwi 00:42
ola: wynik 10/3
28 kwi 00:43
Wydi: Dzięki
28 kwi 14:58