zad
olaaa...: finkckie f(x)=(a+1)x+5 i g(x)=5x+(a+1) maja wspolne miejsce zerowe . wyznacz a . i wyszło mi ze
a=4 dobrze?
27 kwi 23:31
ola: lub −6
27 kwi 23:33
olaaa: a dlaczego −6 tez moze byc?
27 kwi 23:35
olaaa: jak to liczyłas bo ja tak (a+1)=5
27 kwi 23:35
ola: x=−5a+1
x=a+1−5
przyrównaj ułamki i rozwiąż równanie
27 kwi 23:36
olaaa: hm. powiedzmy ze to rozumien
27 kwi 23:38
ola: no to powoli za y czyli f(x) podstawiam 0 i wyprowadzam x
27 kwi 23:45
ola: to samo za g(x) wstawiam 0 i wyprowadzam x
następnie przyrównuję je do siebie
ptrzymuję równanie
−5a+1=a+1−5
następnie mnoże "na krzyż"
i otrzymuję równanie kwadratowe
27 kwi 23:48
olaaa: acha to wychodzi mi (a+1)x=−5 i dziele przez −5 ok juz rozumiem ...

dzieki
27 kwi 23:49
robinka: wzór na miejsce funkcji liniowej x=−b/a
f(x)
b=5
a=a+1
g(x)
a=5
b=a+1
25=(a+1)(a+1)
25=a
2+a+a+1
a
2+2a−24=0
Δ=4+96
Δ=100
x
1=(−2−10)/2=−6
x
2=(−2+10)/2=4
27 kwi 23:53