zad
alo;): dla jekich liczb calkowitych a i b funkcje y=2x+b i y=ax+3 maja to samo miejsce zerowe?
27 kwi 23:21
robinka: I. x=−b/2a=−b/4
II. x=−3/2a
−b=−3 >b=3
2a=4 >a=2
27 kwi 23:26
alo;): czy przy tym zapisie korzystałaś z jakiego wzoru?
27 kwi 23:27
kalafiorowa: funkcja liniowa ma tylko jedno miejsce zerowe wiec obie te funkcjie musza byc takie same
dlatego a=2 i b=3
27 kwi 23:30
alo:): aha .. strzelałam ze to własnie te liczby beda ale nie wiedziałm jak to udowodnic
27 kwi 23:33
robinka: poprawa do wzoru na miejsce zerowe x=−b/a, ale to nie zmienia rozwiazania

1. x=−b/a x=−b/2
2. x=−3/a
−b=−3 >b=3
2=a
27 kwi 23:56