Wykres funkcji z wart bezwzględną
Wiki: y = − [2x +1| −2
Czy ktoś mógłby mi pomóc z narysowaniem tego wykresu ?
Zastanawiam się nad tym od dwóch godzin i nie wiem jak to rozgryźc.
Z góry dziękuję !
27 kwi 23:09
kalafiorowa:
rozpisz to sobie z warunku modułu

2x+1≥0 ∨ 2x+1<0
y=−2x−1−2 ∨ y=2x+1−2
y=−2x−3 ∨ y=2x−1
i teraz rysujesz funkcjie liniowe pamietajac o tym, która jest ≥0 a ktora <0
27 kwi 23:15
Wiki: hm... kurcze,a nie mogę tego narysowac rozpisując w taki sposób bardziej pospolity xD ?
np
narysowac funkcje
y = 2x
przesunąc ją o wektor [−1,−2]
I następnie odbic względem osi ox (przerzucic dół na górę)
Bo się zastanawiam czy taki sposób jest dozwolony...
27 kwi 23:21
kalafiorowa:
narysuj i zobaczysz, że wyjdzie zupelnie co innego
27 kwi 23:27