rownania
motka54:

trzeba znalesc układ rownan prostych
27 kwi 23:02
aga: (0,2) i (1,0) b=2 0=a+2 czyli a=−2 y=−2x+2
(−2,0) i (0,3) b=3 0=3a+3 czyli a=−1 y=−x+3
27 kwi 23:08
motka54: mogła bys wytłumaczyc
27 kwi 23:10
ola: y=−2x+2
y=32x+3
27 kwi 23:11
robinka: pierwsza prosta przechodzi przezz punkty: A(1,0) b(0,2) druga prosta przez C(−2,0), D(3,0)
| | yb−ya | |
skorzsytaj z tego wzoru y−ya= |
| *(x−ya) |
| | xb−xa | |
27 kwi 23:12
motka54: a co ta wzor bo troche nie zrozumiały
27 kwi 23:18
motka54:
27 kwi 23:28
ola: wzór na prostą przechodzącą przez dwa punkty
27 kwi 23:29
motka54: wiec w tym 2 przypadku wycjodzi y= 05*x tak ?
27 kwi 23:33
robinka: jest to wzór na funkcje liniowa, ya−współrzedna y punktu A,xa współrzedna x punktu A, yb −
jest to współrzedna y punktu B, as xb to współrzedna x punktu B

podtsawiasz dane punkty do
tego wzoru

jeżeli jesteś maturzystka to powinnaś kojarzyć ten wzor, jest w tablicach.
27 kwi 23:33
robinka: | | 2−1 | |
y−1= |
| *(x−powinno być xa >1)przepraszam za bład |
| | 0−1 | |
y−1=−1(x−1)
y=−x+1+1=−x+2
27 kwi 23:36
motka54: s[rawdziłam i nie widze takiego wzory w tablicach
27 kwi 23:37
motka54: : wiec w tym 2 przypadku wycjodzi y= 05*x tak ?
27 kwi 23:38
27 kwi 23:38
motka54: y=05*x
27 kwi 23:39
ola: nie
27 kwi 23:41
robinka: możesz stworzyc układ równań y=ax+b
0=a+b
2=a*0+b b=2 a=−2
ta metoda jest lepsza , musiłam się pomylić w liczeniu powyżej
27 kwi 23:42
ola: robinko podstaw dokładnie
27 kwi 23:42
motka54: dobra teraz juz wiem
27 kwi 23:44
ola: A(1,0) B(0,2)
y−0=2−00−1*(x−1)
27 kwi 23:44
motka54: dzieki
27 kwi 23:44
robinka: 0=−2a+b
3=a*0+b >> b=3
0=−2a+3 >> a=3/2
y=1,5x+3
27 kwi 23:44
Bogdan:
Dość łatwo jest odczytać z rysunku równania prostych. Można także zastosować w tym zadaniu
nie nauczaną już w szkole postać odcinkową prostej, jest okazja, by o niej wspomnieć.
Jeśli dane są punkty przecięcia prostej z osiami układu współrzędnych: z osią x (a, 0),
z osią y (0, b), to równanie prostej w postaci odcinkowej jest:
W tym zadaniu:
| x | | y | |
| + |
| = 1 /*6 ⇒ −3x + 2y = 6 |
| −2 | | 3 | |
| x | | y | |
| + |
| = 1 /*2 ⇒ 2x + y = 2 |
| 1 | | 2 | |
28 kwi 00:46
ola: Bogdanie, zauważyłeś zapewne ile problemów ma uczeń z podstawieniem do gotowego wzoru. Nie
wymagajmy za wiele.
28 kwi 00:53
Bogdan:
olu − należy wymagać.
Zakładam, że z tego forum korzystają również osoby wymagające od siebie nieco
więcej. Staram się od czasu do czasu prezentować tutaj różne ciekawostki matematyczne
i odmienne od szkolnych szablonów sposoby rozwiązywania zadań.
28 kwi 01:19