problemik
warciarz: Dany jest ciąg arytmetyczny o pierwszym wyrazie równym 1. Suma początkowych dziesięciu wyrazów
tego ciągu jest czterokrotnie większa od sumy początkowych pięciu wyrazów. Sprawdź czy suma
początkowych stu wyrazów jest większa od 10 razy 2 do potęgi 10. dziękuję za pomoc
27 kwi 22:51
robinka: a
1=1
S
10=4*S
5
1+a
10=(1+a
5)*2
1+a
1+9r=(1+a
1+4r)*2
2+9r=4+8r
r=2
a
100=1+99*2=198+1=199
| | 1+a100 | | 1+199 | |
S100= |
| *100= |
| *100=200*50=10000 |
| | 2 | | 2 | |
10*1024=10240
S
100<10*2
10
27 kwi 23:04
jabłko: dziękuję bardzo za wyliczenie pomogłaś mi bardzo dzięki
27 kwi 23:07