stozek w kuli
Konchitto:

jak mam wyrazić r za pomocą R? (jest to przekrój osiowy stożka wpisanego w kulę)
obliczenia są kluczowe.
27 kwi 22:22
pomocnik :): co to jest małe r
27 kwi 22:25
Konchitto: promień podstawy stożka (to jest przekrój osiowy)
27 kwi 22:28
kalafiorowa:
jest to trojkat rownoboczny wpisany w kule.
27 kwi 22:28
pomocnik :): R=2/3h gdzie h to wysokość tego trójkata czyli trójkąta równobocznego a h=r
√3/2 czyli
R= 2/3 r
√3/2 czyli R=r
√3/3 koleżanka kalafiorowa ma maleńki błąd
27 kwi 22:32
Konchitto:

źle kalafiorowa, to nie jest stożek który ma takie same krawędzie, równie dobrze rysunek mógłby
wyglądać tak jak wyżej.
Nie mam żadnych danych w zadaniu prócz kąta
27 kwi 22:34
kalafiorowa: kolega pomocnik ma blad

podstawa nie jest 'r' lecz '2r'
27 kwi 22:37
Konchitto: czytaj mój wpis
27 kwi 22:39
kalafiorowa:
zerknij na trojkaty podobne ktore tworza Twoj przekroj osiowy
27 kwi 22:39
Konchitto: nie rozumiem
27 kwi 22:42
kalafiorowa:
Twoj przekroj osiowy tworza trzy takie same trojkaty rownoramienne, które maja taki sam kat co
swiadczy o tym, ze Twoj przekroj jest trojkatem rownobocznym
27 kwi 22:46
kalafiorowa:
albo inaczej. Wysokosci w trojkacie rownobocznym przecinaja sie w jednym punkcie co tez
swiadczy o tym, ze Twoj przekroj jest trojkatem rownobocznym
27 kwi 22:47