27 kwi 22:20
Kejt:
P=96
96=(e*f):2
96=(12*2):2
(12f)2+62=a
coś takiego..
27 kwi 22:22
Kejt: a2*
27 kwi 22:22
ola: P=d1*d22
podstaw dane i wylicz drugą przekątną bo d1 i d2 to przekątne
a następnie z Tw Pitagorasa wylicz bok
27 kwi 22:22
pomocnik :): P=d1*d2/2 to jest wzór na pole rombu gdzie d1 d2 to przekątne 96=12*d2/2 czyli d2=16 i
przekątne przecinaja sie pod katem prostym i dzielą sie na połowę więc narysuj sobie to i z
pitagorasa dla połowek przekątnych oblicz a2=połowa d12 +połowa d22 czyli a2=42+62
27 kwi 22:24