kapil36:

Pole pow. bocznej stożka jest cztery razy większe od pola podstawy. Obwód przekroju osiowego
stożka (obwód czerwonego trójkąta) jest równy 30. Oblicz objętość tego stożka.
ma ktoś jakikolwiek pomysł?
27 kwi 21:59
Kejt: za taki ładny rysunek Ci pomogę ;>
πrl=4πr2
2r+2l=30
27 kwi 22:01
Kejt: jakieś pytania?
27 kwi 22:04
kalafiorowa:
2l+2r=30
l+r=15 l=15−r
πrl=4πr2
rl=4r2
r(15−r)−4r2=0
15r−r2−4r2=0
−5r2+15r=0 /:5
−r2+3r=0
r(−r+3)=0
(r=0 ∨ r=3) ∧ r>0 ⇒ r=3
l=15−r=15−3=12
wysokosc onliczysz z tw. Pitagorasa
27 kwi 22:04
kapil36: dziekuje bardzo
27 kwi 22:31