Wyznacz wartość największą i najmniejszą funkcji w podanym przedziale.
POMOCY: Wyznacz wartość największą i najmniejszą funkcji w podanym przedziale.
a)y=−x2+3x−1 <0;3>
b)y=3x2+√3x+1 <−1;1>
c)y=3√2x2−2x−2 (−3;1>
27 kwi 21:35
27 kwi 21:38
POMOCY: A jak odczytać wartości najmniejsze i największe bez rysowania wykresu?
27 kwi 21:43
POMOCY: Muszę niestety rozwiązać to zadanie bez rysowania wykresu używając tylko wzorów, ale nie
potrafię odczytać z nich wyniku?
27 kwi 21:48
kalafiorowa:
| | −Δ | |
jedna z wartosci otrzymasz liczac wspolrzedna Y wierzcholka: y= |
| |
| | 4a | |
druga natomiast podstawiajac jedna z wartosci z podanego przedzialu za x
27 kwi 21:56
POMOCY: Skąd mam wiedzieć, którą wartość mam wziąść z przedziału, jeżeli wychodzą 2 różne wyniki np. w
podpunkcie b?
27 kwi 22:03
POMOCY: W jednym z przypadku wychodzi 4+√3 w drugim 4−√3. To który wynik jest poprawny i dlaczego?
27 kwi 22:06
kalafiorowa:
musisz wybrac wieksza wartosc jezeli szukasz tej najwiekszej lub mniejsza jezeli szukasz tej
najmniejszej
27 kwi 22:06
POMOCY: Dlaczego? Z którego wzoru to wynika?
27 kwi 22:08
kalafiorowa:
w podpunkcie b) jest to parabola skierowana ramionami w gore wiec najmniejsza wartosc osiagnie
w wierzcholku. Na koncach przedzialow szukasz wiec wartosci najwiekszej.
4+√3 > 4−√3
wiec wybierasz wartosc 4+√3
27 kwi 22:08
kalafiorowa: juz rozumiesz?
27 kwi 22:12
POMOCY: Ten przykład już rozumiem, ale przykładu a nie za bardzo. Obliczyłam wartość największą y
=54, ale gdy obliczyłam wartość najmniejszą i sprawdziłam na wykresie to mi się nie
zgadzało. Z wykresu wyszło mi y=−4 a mi wyszło y=−1. Nie wiem, gdzie mam błąd : czy na
wykresie czy w obliczeniach?
27 kwi 22:17
kalafiorowa:
f(1)=−1+3−1=1
f(−1)=−1−3−1=−5
27 kwi 22:24
POMOCY: Dlaczego podstawiałaś 1 i −1
27 kwi 22:25
POMOCY: Pomóż mi. Naprawdę tego za bardzo nie rozumiem.
27 kwi 22:30
kalafiorowa: zle przeczytalam

f(3)=f(0)=−1
narysuj jeszcze raz wykres, bo mi sie wszystko zgadza
27 kwi 22:32
kalafiorowa:
27 kwi 22:35
kalafiorowa:
troche niebardzo wyszedl mi ten rysunek, ale mam nadzieje ze pomoze
27 kwi 22:36
POMOCY: A jak będzie w przykładzie c bo z pierwiastkami coś nie umię sobie poradzić?
27 kwi 22:37
POMOCY: Dziękuję za wykres − bardzo mi pomógł, znalazłam wreszcie u siebie błąd
27 kwi 22:38
POMOCY: Jak mam poradzić sobie z przykładem c?
27 kwi 22:46
kalafiorowa: czy tam przedzial jest z jednej strony otwarty?
27 kwi 22:47
ola: oblicz q f(−3) f(1) i z tych trzech liczb wybierz najmniejszą i największą
27 kwi 22:47
kalafiorowa:
Δ=4+4*2
3√2=4(1+2
3√2)
| | −4(1+23√2) | | −1−23√2 | | 1 | |
yw= |
| = |
| =−1− |
| −najmniejsza wartosc |
| | 43√2 | | 3√2 | | 3√2 | |
jezeli przedzial jest obustronnie zamkniety:
f(1)=
3√2−2−2=−4+
3√2
f(−3}=9
3√2+6−2=4+9
3√2 −najwieksza wartosc
27 kwi 22:53