ciag arytmetyczny matura
maturzystka:): Iloczyn pierwszego i szostego wyrazu malejącego ciagu arytmetycznego o wyrazach calkowitych
jest rowny 100. Przy dzieleniu wyrazu drugiego przez wyraz szosty otrzymujemy 3 i reszte 2.
Oblicz o ile jest mniejsza suma dwustu poczatkowych wyrazow o numerach parzystych od sumy
dwustu poczatkowych wyrazow tego ciagu o numerach nieparzystych.
27 kwi 21:24
aga: a*(a+5r)=100
(a+r−2)/(a+5r)=3 obie strony mnożymy *(a+5r) po przeniesieniu na drugą stronę otrzymujemy
a=−7r−1
podstawiamy do pierwszego równania i liczymy Δ, otrzymamy r=33/14 lub r=−3 druga odpowiedz jest
poprawna bo ciąg ma być malejący
następnie podstawiamy r=−3 do wzoru na a i otrzymamy a=20 czyli to jest nasz pierwszy wyraz
tego ciągu
27 kwi 22:29
aga: suma nieparzystych pierwszym wyrazem jest a1=20 następne różnią się o 2*(−6)
zatem S200=(2*20+199*(−6))*200/2
27 kwi 22:35
maturzystka:): a jak zapisac to Przy dzieleniu wyrazu drugiego przez wyraz szosty otrzymujemy 3 i reszte 2.?
27 kwi 22:35
aga: suma dla wyrazów parzystych zaczyna się od wyrazu drugiego a2=20−3=17, zaś r=−6 i również
podstawiamy do wzoru na sumę 200 wyrazów ciągu arytmetycznego
27 kwi 22:37
aga: musisz od wyrazu pierwszego w liczniku odjąć tą 2 i wtedy dzielenie wyrazu pierwszego przez
szósty bedzie bez reszty i dostaniemy 3
27 kwi 22:38
aga: tzn od drugiego wyrazu w liczniku

! sorki pomyliło mi się ale tam wyżej w obliczeniach jest
dobrze
27 kwi 22:40
aga: myślałam o drugim a tłumaczyłam o pierwszym
27 kwi 22:41
maturzystka:): zaraz przeanalizuje i w razie watpliwosci napisze

po maturce czy takze?
27 kwi 22:43
aga: już jakiś czas temu pisałam, ale lubię matematykę wiec chętnie rozwiązuję zadania
27 kwi 22:47
aga: sprawdź tylko czy wzór ten co ja wzięłam do sumy jest ok bo juz za bardzo nie pamiętam
27 kwi 22:48