help !!!
kryzys: przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 16 i tworzy z krawędzią boczną
kąt którego kosinus jest równy 1/4. Oblicz objętość tego graniastosłupa.....
27 kwi 21:19
kalafiorowa:
d=16
h=4
z tw. Pitagorasa liczymy przekatna podstawy
x
2=d
2−h
2
x
2=256−16
x
2=240
x=4
√15
wiemy ze a=x
√2
a=4
√15*
√2=4
√30
V=4
√30*4
√30*4=1920
27 kwi 21:32
kryzys: tak liczyłem i mi wyszło ze a=2
√30
mozesz to jeszcze sprawdzić

a
√2 = 4
√15 II :
√2
a= 4
√15 /
√2
a= 2
√30
i wtedy V= 480
27 kwi 22:07
kalafiorowa: tak tak masz racje. Odwrotnie zapisalam. Powinno byc ze wiemy ze x=a
√2 stad wychodzi Twój
wynik
27 kwi 22:11