matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
ola:
ile wynosi pochodna xe
−
x
2
2
27 kwi 21:11
ddd:
Korzystamy ze wzoru na pochodną iloczynu (f(x)*g(x))'=f'(x)*g(x)+f(x)*g'(x) zatem (xe
−x
2
/2
)'=e
−x
2
/2
+x*(−x)*e
−x
2
/2
=e
−x
2
/2
*(1−x
2
)
27 kwi 21:18