procenty-pomóżcie
mirka: Jaką kwotę należy wpłacić na książeczkę oszczędnościową z oprocentowaniem 2% w stosunku
rocznym, aby po 9 miesiącach, po uwzględnieniu 20% podatku od odsetek, móc otrzymać 180 zł?
27 kwi 20:40
soulee: Obliczamy kwotę bez potrącenia tych 20%
80% = 180
100% = x
| | 100 * 180 | |
x = |
| = 225 zł |
| | 80 | |
teraz obliczamy to o co nas pytają:
2% w stosunku rocznym (to chyba znaczy, że 2% na rok, a pytaniu chodzi o 9 miesięcy czyli
1,015x = 225
x =≈ 222zł
27 kwi 20:56
mirka: Dziekuję bardzo.
27 kwi 22:12