Trygonometria;/
Dziaku: Pomocy, jutro klasowka a ja w kropce z jednym podpunktem .
Chcialbym abyscie opisali mi jak oblicza sie parzystosc funkcji trygonometrycznych gdyz
Profesorka zadala ten dzial na klasowke etz a tego nie robilismy, prosilbym o wyjasnienie, np:
1.) y= x * sin x
2.) y = tg x − 2
Bylbym wdziieczny
27 kwi 20:14
Amaz: wiem, że w pierwszym bedzie parzysta funkcja, bo f(−x)=f(x) czyli:
f(−x)=−x*sin(−x)= tutaj trzeba wiedzieć, że sin(−x)=−sinx= a wtedy mam −x*−sinx=x*sinx=f(x),
czyli funkcja jest parzysta
27 kwi 20:19
mwv: Dla F(x)=F(−x)
y(−x)=−x*sin(−x)=−x*(−sin(x))=x*sin(x)=y(x) cnd
27 kwi 20:20
Eta:
w 2) rozwiązujemy podobnie
ostatecznie otrzymasz ,że ta funkcja
ani nie jest parzysta ani nie jest nieparzysta
27 kwi 20:23
Amaz: dokładnie tak, a to dlatego, że funkcja tangens jest nieparzysta, czyli oś OY nie jest osią
symetrii tej funkcji, w dodatku funkcja tangens zostaje przesunięta o dwie jednostki w dół i
nie przechodzi juz, przez początku układu współrzędnych, więc nie jest ani parzysta ani
nieparzysta
27 kwi 20:26