rownanie
motka54: a2(x−1)−ab=b2(x+1)+ab
a,b są parametrami
27 kwi 20:05
Amaz: trzeba policzyć x tak? No to wymnoż sobie nawiasy, wszystko co bedzie zawierało x przerzuc na
lewą stronę, a to co bedzie bez x na prawą. Potem po lewej stronie wyciągniesz x przed nawias
i podzielisz stronami przez takie wyrażenie, aby po lewej stronie zostal Ci sam "x"
27 kwi 20:07
Amaz: A widzę, że tam jeszcze będą wzory skróconego mnożenia, ale to nie szkodzi, nimi mozna zająć
się na samym końcu
27 kwi 20:08
motka54: ok dzieki
27 kwi 20:12
motka54: kurde cos tu duzo tego wychodzi
27 kwi 20:42
motka54: amaz mogłbys pomoc rozwiazac ?
27 kwi 20:42
Amaz: nom
27 kwi 20:45
motka54: bede bardzo wdzieczny
27 kwi 20:47
Amaz: po wymnożeniu nawiasow mamy: a
2x−a
2−ab=b
2x+b
2+ab teraz tak jak mowilem, to co z "iksem" dam
na prawo, to co bez "iksa" dam na lewo czyli:
a
2x−b
2x=a
2+2ab+b
2 teraz wyciągne x przed nawias:
x(a
2−b
2)=a
2+2ab+b
2 teraz dzilę stronami przez:(a
2−b
2)
| | (a+b)2 | |
x= |
| , bo tutaj są wzory skróconego mnożenia, które się zwijają, no i (a+b) |
| | (a+b)(a−b) | |
się skraca, czyli:
27 kwi 20:50
motka54: a to juz znalazłem swoj bład dzieki
27 kwi 20:52
Eta:
konieczne założenie a≠b i a≠ −b
27 kwi 20:58