ciagi arytmetyczne
Godzio pomożesz??: Mam takie zadanie:
Długość boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 3. Oblicz obwód tego
trójkąta.
Zastosowałam tu twierdzenie Pitagorasa,powstało mi równanie kwadratowe i delta = 12. I co
teraz

27 kwi 19:57
Godzio:

a, a+3, a+6 − ciąg arytmetyczny
a
2 + (a+3)
2 = (a+6)
2
a
2 + a
2 + 6a + 9 = a
2 + 12a + 36
a
2 − 6a − 27 = 0
Δ = 144
a
2 < 0 − odrzucamy
L = 9 + 12 + 15
27 kwi 20:08
Godzio pomożesz??: dzięki

teraz mam wykazać,że jeżeli ciąg(a
n) jest ciągiem arytmetycznym, to ciąg (b
n) też
jest ciągiem arytmetycznym.
nio i mam r = b
n+1 − b
n
| | an+1 +2 | |
bn+1 = 6 − |
| i później nie chce mi już wyjść... |
| | 4 | |
27 kwi 20:16
Godzio:
r = b
n+1 − b
n
2*b
n+1 = b
n + b
n−1
| | an + 2 | | an+1 +2 | | an−1 + 2 | |
2 *(6 − |
| ) = 6 − |
| + 6 − |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
48 − 2a
n − 4 = −a
n+1 − 2 − a
n−1 − 2 + 48
2a
n= a
n+1 + a
n−1
czyli wszystko się zgadza
Wczoraj zacząłem przerabiać ciągi w szkole, a z ogólnej wiedzy to tyle moge pomóc, ale nie wiem
czy to napewno jest poprawnie zrobione. Nie wiem po co to r
27 kwi 20:28
Godzio pomożesz??: już Ci powiem

W szkole powiedzieliśmy sobie dziś,że ciąg jest arytmetyczny jeżeli różnica
między kolejnymi wyrazami ciągu jest stała. Tylko ja tak teraz patrzę i myślę, że przecież w
tym zadaniu mam 2 różne ciągi... ale mniejsza o to

czyli Tobie wyszło,że ten ciąg nie jest
arytmetyczny,tak

ale skąd wziąłeś to 2 tam

27 kwi 20:33
soulee: r to różnica w ciągu arytmetycznym.
Ciąg arytmetyczny można sprawdzić na dwa sposoby:
1.
an+1 − an= wynik niezależny od n (nie ma n w wyniku)
2.
an+2 − an+1 = an+1 − an
27 kwi 20:40
soulee: mocno to teoretyczne, ale ten kto nie pojmie matematyki z tego punktu widzenia nie zrobi po
prostu trudniejszych zadań
27 kwi 20:41
Godzio pomożesz??: a możesz to napisać moim sposobem
| | an+1 + 2 | | an + 2 | |
6 − |
| − (6 − |
| ) bo tu mi nie wychodzi i we wcześniejszym zadaniu |
| | 4 | | 4 | |
tam gdzie była ta mała jedynka na dole daliśmy pod koniec zadania r:(
27 kwi 20:43
Godzio pomożesz??: w szkole było takie podobne zadanie i tam w miejsce 1 wstawiliśmy r; p
27 kwi 20:51
Godzio pomożesz??: jesteś
27 kwi 20:59
crysalis: Jeżeli w ciągu arytmetycznym mamy trzy kolejne wyrazy to suma dwóch skrajnych jest równa
podwojonemu środkowemu.
27 kwi 21:04
Godzio pomożesz??: ale ja nie mam 3 wyrazów...proszę Cie napisz mi tylko jaki powinien być wynik w tym moim
zapisie, bo w książce nie ma odpowiedzi
27 kwi 21:06
crysalis: masz trzy kolejne. jeżeli dodasz 9 do 15 wyjdzie Tobie podwojone 12 a to świadczy że masz ciąg
arytmetyczny.
27 kwi 21:09
Godzio pomożesz??: ale ty mówisz o tym trójkącie, tak


mi chodzi o to drugie zadanie co ma ciąg b
n
27 kwi 21:12
Godzio: Ja chyba wykazałem że jest to ciąg arytmetyczny
Jeśli tak jest to spełniona jest równość :
2a
n = a
n−1 + a
n+1
jeśli to jest spełnione co pokazałem to jest to ciąg arytm. Tak mi się wydaje
27 kwi 21:19
crysalis: Prawidłowo.
27 kwi 21:22
Godzio pomożesz??: mam jeszcze takie:
Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = x2 − 2x + 3. Wykaż, że ciąg określony za pomocą wzoru
an = f(n+1) − f(n),jest arytmetyczny
27 kwi 21:27