pierwiastkowane
Konchitto: mam problem z pierwiastkowaniem. dla przykładu wymyśle zadanie
wyznacz x
x2 = −z + 8
x=?
pierwiastek z sumy to √−z + √8 czy √−z +8 ?
27 kwi 19:54
Amaz: to drugie
27 kwi 19:58
Eta:

x
2= −z+8 => x=
√−z+8 lub x= −
√−z+8
przy założeniu : −z+8 ≥0 czyli dla z ≤ 8
27 kwi 20:00
jakija: tak po za tym nie ma ujemnego pierwiastka 2 stopnia
27 kwi 20:01
Eta:
jakija
to Ci uzasadniam:
dla x= √−z+8 dla z ≤8
to: x2=( −√−z+8)2= +(−z+8)= −z+8
lub
x= −√−z+8 dla z ≤8
to:
x2=( √−z+8)2= +( −z+8)= −z+8
np: x2= 9 => x= √9=3 lub x= −√9= −3
27 kwi 20:08
jakija: a √−z ... moze byc taki zapis?
27 kwi 20:22
Amaz: tak o ile z<0, ale radziłbym Ci unikać takich zapisów...
27 kwi 20:23
mwv: −z to nie jest liczba ujemna tylko przeciwna do z
27 kwi 20:25
jakija: ahas... nie no bo mysłaem ze jestem w błedzie

ale juz rozumiem
27 kwi 20:29