Rozwiąż równanie
PLAY: Rozwiąż równanie :
x3 − 2x2 − 3x + 6 = 0
Bardzo proszę o rozwiązanie
tego zadania krok po kroku
Musze się tego nauczyć
\
Pozdraiwam
27 kwi 19:42
motka54: a tu wez wyciagnij x2 i −3 przed nawiasy i dalej juz proste
27 kwi 19:43
jakija: oj .... jak bys to motka54 zrobił−ła ... ? bo ja jakos nie widze tego...
27 kwi 19:47
motka54: x2(x−2)−3(x−2)=0
(x2−3)(x−2)=0
x=√3 x=−√3 x=2
27 kwi 19:50
R.W.16l: x2(x−2)−3(x−2)=(x−2)(x2−3)
(x−2)(x2−3)=0
x−2=0 \/ x2−3=0
x=2 \/ x=√3 \/ x=−√3
27 kwi 19:50
jakija: sorki... mozecie mi podac linka do tego wzoru...albo napisac gdzie jego szukac? bo wogle tego
nie ogarniam...
27 kwi 19:51
motka54: ale jakie wzory ty chcesz
27 kwi 19:53
jakija: no to sa wielomiany.... ale wzor skad wzieliście ,,(x2−3)(x−2)=0" z tego wcześniejszego
x2(x−2)−3(x−2)=0 albo tlumaczenie
27 kwi 20:05
motka54: to pomnoz sobie nawiasy i zobaczysz
27 kwi 20:07
PLAY: dziękuje bardzo za pomoc
27 kwi 20:21