Wartość bezwzględna...
Telewizor19: Jak wyznaczyć wartość bezwzględną różnicy pierwiastków funkcji kwadratowej? ( |x1 − x2| )
27 kwi 19:40
Amaz: | | √Δ | |
x1−x2 z tego co wyliczyłem jest równe: |
| , ale nie wiem dokładnie co w tym zadaniu |
| | a | |
| | √Δ | |
trzeba zrobić. Czyli to by było | |
| |, więc tutaj duzo zależy od znaku a. Wg mnie |
| | a | |
chodzi o to:
| | √Δ | | √Δ | | √Δ | | √Δ | |
| |
| |=− |
| lub | |
| |= |
| |
| | a | | a | | a | | a | |
27 kwi 19:45
Telewizor19:
treść zadania brzmi:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2−mx+m−1=0 ma dwa różne
pierwiastki rzeczywiste x1, x2 spełniające warunek |x1 − x2|>2x1x2.
27 kwi 19:50