rożnowartościowość funkcji linoiwej
soup: 1.Wykaż, że funkcja linowa
y = (√3 − π )x + 1 jest malejąca w zbiorze R
y = 3√5 jest stała w zbiorze R
2.wykaż różnowartościowość funkci linowej:
y = 2√3 − π
27 kwi 19:03
soup: nikt nie wie?
27 kwi 19:17
jakija: no jezeli
√3−π bedzie ujemne.... tz ze bedzie malejąca... ale to by bylo za łatwe
27 kwi 19:20
damorka: no √3 jest mniejsze od π
√3< π ⇒ y = (√3 − π )x + 1 − funkcja malejąca
27 kwi 19:22
soup: a jak to uzasadnić, jakie dać założenia itp?
27 kwi 19:25
jakija: napisz √3−π<0 = a<0 −> funkcja jest malejąca
27 kwi 19:30
R.W.16l: nie, ja wiem, zaraz napiszę
27 kwi 19:39
R.W.16l: zał.
x1,x2∊ℛ
x1<x2 → x1−x2<0
teza.
f(x1)>f(x2) −−> f(x1)−f(x2)>0
dowód
f(x1)−f(x2)=(√3−π)x1+1−(√3 − π )x2−1=(√3−π)x1−(√3−π)x2=(√3−π)(x1−x2)
x1−x2 z założenia jest mniejsca od zera, czyli ujemna
√3−π<0 bo bedzie coś między 1 a 2 odjąc jakieś 3
ujemna razy ujemna daje dodatnia, czyli (√3−π)(x1−x2)>0 czyli teza prawdziwa − funkcja jest
malejąca
27 kwi 19:43
R.W.16l: 2. y = 3√5 jest stała w zbiorze R
tutaj próbowałem udowodni, ale to bez sensu bo skoro y=3
√5 to znaczy że jest stała i nie
wiedziałem jak dowód zrobic (bo tam nie ma x w wzorze funkcji

)
27 kwi 19:46
R.W.16l: 3. wykaż różnowartościowość funkci linowej: y = 2√3 − π
tak samo nie wiem
27 kwi 19:48
soup: Dzięeki. a, przepraszam. trzecie jest wykaż różnowartościowość funkcji:
y = 2√3x − π
27 kwi 20:43