trygonometria o.O :D
ale o co chodzi:D: sprawdź czy prawdziwe są następujące tożsamości;
a) 1+cosα/sinα=ctgα/2
27 kwi 18:53
damorka: | | cosα | | ctgα | |
L= 1 + |
| = 1+ ctgα ≠ |
| |
| | sinα | | 2 | |
27 kwi 18:57
ale o co chodzi:D: to niestety nie bedzie taK

to "1" tez jest w liczniku.
27 kwi 19:04
damorka: to powinieneś zapisać to w ten sposób
(1+cosα) / sinα = ctgα / 2
jeśli już tak koniecznie nie chcesz używać standardowycg ułamków

nie wiem... nic nie mogę wykombinować... a sama jestem ciekawa rozwiązania
27 kwi 19:20
Amaz: No to nie jest prawda
27 kwi 19:24
Amaz: bo wyszlo mi, że cosx=−2, co jest sprzecznością
27 kwi 19:24
Amaz: chcociaz moglem sie pomylić, bo liczylem w pamięci, wiec nie krzyczcie na mnie jak coś XD
27 kwi 19:25
damorka: mógłbyś zapisać obliczenia? bo chciałabym wiedzieć co tu trzba zrobić
27 kwi 19:26
Amaz: | | 1+cosx | | cosx | | cosx | |
mamy: |
| = |
| zamienilem ctgx na |
| no i sinusy się |
| | sinx | | 2sinx | | sinx | |
upraszczają, wymnażam na krzyż i mam: 2+2cosx=cosx ⇒ cosx=−2 XDDD
27 kwi 19:29