.
Przemek: 1. W jakich punktach podany okrąg przecina osie układu współrzędnych?
a) (x+2)
2+(y+4)
2=25
b) (x−1)
2+(y−3)
2=10
Wie ktos jak to zrobic

bardzo prosze o rozwiaznie
Zad 2
znajdz współrzedne punktów wspólnych prostej i okregu
a) y=−2x+3 , x
2+y
2=4
b) x−2y−2=0, x
2+(y−1)
2=
245
c) y=−2x+3, (x+3)
2+y
2=4
d) 3x−y+1=0, (x−3)
2+y
2=10
Wie ktos jak to zrobic

bardzo prosze o rozwiaznie tych zadani
27 kwi 18:52
kalafiorowa:
zad. 2
w kazdym przykladzie masz uklad rownan z dwoma niewiadomymi. Po prostu podstaw jedna wartosc do
drugiego rownania i wylicz.
zad. 1
sprawdzasz podstawiajac za x=0 a pozniej za y=0
27 kwi 19:06
Magda: jak masz równanie, jak podstawisz do niego współrzędne jakiegoś punktu to możesz sprawdzić czy
ten punkt należy do tego równania czy nie
a miejsce zerowe jest wtedy gdy x jest obojętnie jaki a y=0
no to podstawiasz i wychodzi, że
(x+2)2+(0+4)2=25
(x+2)2+16=25
X2+4X+4+16−25=0 przerzucam wszystko na jedną stronę i przyrównuje do 0
X2+4x−5=0
Δ=36
√Δ=6
x1=−5 x2=1
a więc miejsca zerowe mają współrzędne (−5,0) i (1,0)
jest dodatnia delta więc sa miejsca zerowe co obliczam ze wzoru
gdyby była ujemna to by nie miała miejsc cerowych
a jakby dela była =0 to by się okrąg stykał tylko jednym punktem z osią
27 kwi 20:08