x
sylwia: Jak rozwiązać to równanie? 2−3x5x+20=0
27 kwi 18:35
jakija: 2−3x=0

no i własnie dół też ma byc 0...

bo mi sie wydaje ze nie
27 kwi 18:37
motka54: z dołu wyznaczasz dziedzine
27 kwi 18:42
sylwia: ok
27 kwi 18:45
jakija: no bo u góry wychodzi x=23 a dziedzine liczymy kiedy nas proszą...tak? jak sie rozwiazuje
to tylko ten wynik z góry jest potrzebny..?
27 kwi 18:48
kalafiorowa:
dziedzinę zawsze liczysz i otrzymany wynik z nią porównujesz
27 kwi 18:49
Magda: mianownik NIGDY nie może być 0 , jak ma wyjść ci zero to musi wyjść u góry czyli w liczniku
a więć 5x+20≠0
5x≠−20
x≠−20/5
x≠−4 to jest twoja dziedzina−−−−− czyli x nie może byc −4
jedziemy dalej
musi wyjść 0 w liczniku no to więć
2−3x=0
−3x=−2
x=−2/−3
x=2/3
2/3 jest różne od −4 czyli pasuje , jak by teraz x wyszło −4 to by nie było rozwiązania
27 kwi 19:53
Magda: bo by wyszło 0/0=0
a ma wyjść 0/coś=0
27 kwi 19:53