ajjaja
madziaaaa.:
Pomożecie mi w tym zad.? ; (
Różnica kwadratów dwóch liczb wynosi 1035. Większa liczba jest o 1 większa od potrojonej
mniejszej liczby. Podaj te liczby.
Będę bardzo wdzięczna ; )
27 kwi 18:25
Svanar: x,y liczby
x>y
x
2−y
3 = 1035
x+1=3y
do rozwiązania, powinno wyjsc
27 kwi 18:26
kalafiorowa:
x2−y2=1035
x−1=3y
27 kwi 18:29
madziaaaa.: no i jak niby dalej?
28 kwi 15:04
Godzio:
x
2 − y
2 = 1035
x = 3y + 1
9y
2 + 6y + 1 − y
2 − 1035 = 0
8y
2 + 6y − 1034 = 0
4y
2 + 3y − 517 = 0
Δ=8281
√Δ = 91
| | −3 − 91 | |
y2 = |
| = ... dokończ |
| | 8 | |
28 kwi 15:07
Ganja xD: szybki jesteś xD
28 kwi 15:09
Pucek1991: x
2*y
2=1035
x−1=3y
x=3y+1
(3y+1)
2−y
2=1035
9y
2+6y+1−y
2=1035
8y
2+6y+1=1035
8y
2+6y−1034=0
delte wyliczasz i masz
28 kwi 15:13
Godzio: staram sie jak moge
28 kwi 15:13
madziaaaa.: No dobra... 11 wychodzi, a w drugim ma wyjść 34... i nie wychodzi ; /
28 kwi 15:54
Godzio:
y1 = 11
x = 3 * 11 + 1 = 33 + 1 = 34
28 kwi 16:20
madziaaaa.: yhym. dzieki
28 kwi 16:20