Oblicz objętość prostopadłościanu, którego przekątne ścian odpowiednio mają dług
Martunia: Oblicz objętość prostopadłościanu, którego przekątne ścian odpowiednio mają długości 10cm,
12cm, 14cm.
27 kwi 18:10
Tomek.Noah:

zilony (z)=14 niebieski (n)=12 czerwony (cz)=10 V=abc
cz
2=a
2+c
2
z
2=a
2+b
2
n
2=b
2+c
2
1)100=a
2+c
2
2)196=a
2+b
2
3)144=b
2+c
2
3)−2) :
52=a
2−c
2 dopisujemy 1) rownanie
52=a
2−c
2
100=a
2+c
2*
52+c
2=a
2 te zaleznosc wstawiamy do drugiego rownania z * i mamy
100=52+2c
2
48=2c
2
24=c
2
c=
√24=2
√6
ten wynik wstawiamy do 1) lub 3) rownania i lyczymy a albo b i potem wyliczmamy osatnia nie
wiadoma podsawiajac i majac 3 juz wyliczone boki liczmy obj.
27 kwi 18:27
Martunia: Dzięki wielkie
27 kwi 18:36
Tomek.Noah: ze wzgledu na imie robie
27 kwi 18:39