Niby proste a trudne.. Proszę o pomoc: (10a +5b) : 2a=6 i obliczyć (4a-3b):7b
Zielona Gałązka: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
Dziękuję serdecznie
Wiedząc, że (10a +5b) : 2a=6
obliczyć (4a−3b) :7b
27 kwi 18:00
damorka: 10a + 5b2a = 6
przekształcamy ze wzgl. na a, żeby podst. do szukanego ilorazu (można też ze wzgl na b, ale
tak bd szybciej

)
10a + 5b= 12a
2a = 5b
a=
52b
| 4a − 3b | | | | 10b − 3b | | 7b | |
| = |
| = |
| = |
| = 1 |
| 7b | | 7b | | 7b | | 7b | |
27 kwi 18:07
Zielona Gałązka: Dziękuję Ci Damorka. Wyliczyłam to a z pierwszej zależności ale nie wpałam na to aby podstawić
do drugiej i że się tak ładnie skróci.
Dzięki serdeczne
27 kwi 20:48