nierowność
motka54: x−x−43≤2x−8
mi wyszło x≤5 mogłby ktos sprawdzic czy dobrze
27 kwi 17:48
ala: mi wyszło x≤3,5 oczywiscie do tgo rysunek jeszcze bo to nie roównoćś napisz obliczenia swoje
27 kwi 17:51
Orzech: A mi wyszło że x musi być większe bądź równe 7 i to jest raczej dobry wynik
27 kwi 17:54
crystal: mnie wyszło x≥7
27 kwi 17:54
crystal: a trzeba do tego rysować rysunek
27 kwi 17:55
motka54: ja x przeniosłem odjołem pomnozyłem obie strony prze 3
i wyszło cos takiego
−3x−x−4≤−24
27 kwi 17:55
kalafiorowa:
2x+4≤6x−24
4x≥28
x≥7
27 kwi 17:55
motka54: nie trzeba rysunku
27 kwi 17:55
ala: tak kalafiorowa dobrze pisze ja sie pomyliłam

moim zdaniem trzeba rysunek bo to nieroówność
zawsze trzeba w nierównościach!
27 kwi 17:57
motka54: nie rozumie troche trego rozwiazania
mogła bys lepiej rozpisac
27 kwi 17:57
crystal: no, ale jak niby wykonać ten rysunek?
27 kwi 17:58
motka54: nie do kazdej nierownosci potrzebny jest rysunek
27 kwi 17:59
Polka: pokażcie obliczenia, bo mi wychodzi np : x≥5
27 kwi 18:01
kalafiorowa: Polka patrz wyzej... juz jest wszystko rozwiazane
27 kwi 18:02
motka54: a ja tez juz wiem gdzie bład zrobiłem dzieki
27 kwi 18:03
syla: wszytsko mnożymy przez3 więc:
3x−x−4≤6x−24
−4x≤−24+4
−4x≤−20
x≤5
tak mi wychodzi
27 kwi 18:05
kalafiorowa: − * − to dla ciebie − ?
27 kwi 18:06
motka54: ale tam przeb ułamkiem jest − wiec bedzie 3x−x+4≤6x−24
27 kwi 18:07
syla: niech ktos napisze poprawne rozwiązanie
27 kwi 18:08
kalafiorowa:
jest napisane wyyyyyyżej..... dokladnie 7 post
27 kwi 18:09
syla: 3x−x+4 czemu jest taki licznik?
27 kwi 18:12
27 kwi 18:15
kalafiorowa: mozesz tez zrobic swoim sposobem, mnazac od razu wszytsko przez 3:
3x−(x−4)≤3(2x−8)
3x−x+4≤6x−24
4x≥28
x≥7
27 kwi 18:15
damorka:
żeby "x" wciągnąćdo tego ułamka musisz go pomnożyć przez 3:
| | x−4 | | 3x | | x−4 | | 3x−x−(−4) | | 3x−x+4 | |
x− |
| = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
27 kwi 18:17
syla: ok
27 kwi 18:20
crystal: już jest jasne?
27 kwi 18:20
motka54: a takie rownanie :x√5=x+2 wiek ktos jak rozwiazac
27 kwi 18:21
ala: pewnie że jasne i proste
27 kwi 18:23
crystal:
27 kwi 18:24
gwiazda: x√5=x+2 / *x
x√5/x=x+2/x
√5=x+2/x
x√5= x+2/√5
27 kwi 18:26
gwiazda: i dzielimy przez √5
x= x+2/ √5
27 kwi 18:27
gwiazda: ee to chyba źle
27 kwi 18:27
27 kwi 18:29