| −4 | ||
f(x)= | +2 i obliczyć f(x)<4 | |
| x+3 |
to napiszę rozwiązanie

| −4 | |
+2<4 | |
| x+3 |
| −4 | |
+2−4<0 | |
| x+3 |
| −4 | |
−2<0 | |
| x+3 |
| −4 | x+3 | ||
+2 | <0 | ||
| x+3 | x+3 |
| −4+2x+6 | |
<0 | |
| x+3 |
| 2+2x | |
<0 | |
| x+3 |

robimy licznik razy mianownik czyli (2+2x)(x+3)<0
czyli najpierw znajdujemy miejsca zerowe czyli kazdy nawias do zera 2+2x=0 czyli x=−1 oraz
x+3=0 czyli x=−3 i na osi zaznaczamy
−−−−|−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−
−3 −1
i ramiona w górę bo jak to wymnożmy to będzie 2x*x czyli 2x2 czyli większe od zera przy x2
czyli x∊(−3,−1)

| −4+2x+6 | ||
f(x)= | ||
| x+3 |
| −4+2x+6 | |
<4 | |
| x+3 |
| −4+2x+6 | |
−4<0 | |
| x+3 |
| −4+2x+6−4x−12 | |
<0 | |
| x+3 |
| −10−2x | |
<0 | |
| x+3 |
ma byc u mnie −2x−6 w liczniku ale robinka niepotrzebnie robi dwa
razy wspólny mianownik lepiej i szybciej najpierw przeniść od razu 4 na lewo i 2−4= −2
tylko trzeba uważać na znaki...