zadanie
x: Dany jest trapez równoramienny ABCD o podstawach AB długości 12, CD długości 8 i ramieniu
długości 6. Przedłużenia ramion AD i CB przecinają się w punkcie S. Oblicz długość odcinka AS?
27 kwi 17:40
ala: wynik ma wyjść 18? masz może? bo rozwiązałam i tak mi wyszło
27 kwi 17:44
ala: juz pisze to na pewno dobrze
27 kwi 17:45
x: no wynik taki wyjdzie a jak dojsc do tego

27 kwi 17:46
Mateusz: Z Talesa
27 kwi 17:48
ala: x=ISDI
6+X= IASI
WIĘC: x/8=6+x/ 12
12x=48+8x
4x=48
x=12
IASI= x+6
IASI= 12+6=18
27 kwi 17:48
x: dziekuje
27 kwi 17:51