Funkcja potęgowa
Dawid: Mam pytanie. Jeżeli mam zadanie z funckji potęgowej typu (2x−3)3 to korzystam ze wzoru
skróconego mnożenia aby obliczyć punkty do narysowania funkcji?
27 kwi 17:32
Basia:
a po co tak komplikować ?
f(x)=(2x−3)3
punkt przecięcia z OY dla x=0
f(0)=(−3)3=−27
punkt przecięcia z OX dla y=0
(2x−3)3=0 ⇔ 2x−3=0 ⇔x=32
a reszta z przesunięcia wykresy g(x)=2x3
f(x)=[2(x−32)]3 czyli przesuwasz g(x) o wektor u→=[32;0]]
czyli o 32=1,5 w prawo
27 kwi 17:42
Dawid: ale to nie był konkretny przykład chodzi mi o tę potęgę 3 stopnia z tyłu żeby wyznaczyć punkty
do tabelki to czy trzeba wzorem skróconego mnożenia?
27 kwi 17:46
Dawid: ?
27 kwi 18:16