...
ania:
pomóżcie .. ; /
Różnica kwadratów dwóch liczb wynosi 1035. Większa liczba jest o 1 większa od potrojonej
mniejszej liczby. Podaj te liczby
27 kwi 16:58
kalafiorowa:
{a2−b2=1035
{a+1=3b
27 kwi 17:06
Orzech: a=34, b=11,ale zastanawiam się czy czasem nie może być dwóch wyników:(
27 kwi 17:09
madziaaaa.: a jak to obliczyc?
27 kwi 17:34
madziaaaa.: też mam takie zad.; ]
27 kwi 17:34
Mateusz: Kalafiorowa podała układ

Tylko się pomyliła po 3b=a−1, wyznaczasz z tego a i podstawiasz to
kwadratu

Później pierwiastek z delty wychodzi 91
27 kwi 17:39
ania: jak? przez co mam podzielić czy pomnożyć równania?
27 kwi 17:42
Mateusz: a=3b+1, podnieś to do kwadratu. Wykorzystaj wzór skróconego mnożenia i masz równanie
kwadratowe
27 kwi 17:46
ania: możesz mi to zapisać? ; /
27 kwi 17:49
ania: pomożecie?
27 kwi 18:00
ania:
28 kwi 05:55
robinka: (3b−1)
2−b
2=1035
9b
2−6b+1−b
2=1035
8b
2−6b−1034=0
Δ=36+4*1034*8=33124
√Δ=182
b
1=(6+182)/16=11,75
b
2=(6−182)/16=−11 dalej rozwiąż sama
28 kwi 09:12
ania: ma wyjść 11 i 34... i wychodzi mi tylko 11 .... ; / ; /
28 kwi 15:04