jak obliczyć S okręgu i sin kąta
Ola: 1. Środek S okręgu o równaniu x
2 + y
2 + 4x − 6y − 221 = 0 ma współrzędne.Prosze o
rozwiąznie

2. Kąt α jest ostry i sinα=0,25
Wówczas cosα jest mniejszy od 0,75 , równy 0,75, wiekszy od
√13/4 lub równy
√13/4 . JAk to
rozwiązać?
27 kwi 16:44
Orzech: (−2,3, a promien to √208
27 kwi 16:47
Orzech: Jest większy od √13/4
27 kwi 16:49
Orzech: Policz to sobie z jedynki trygonometrycznej i wychodzi √15/4
27 kwi 16:50
Gustlik: ad 1)
x
2+y
2+Ax+By+C=0
Wzory na współrzędne środka S(a, b):
r=
√a2+b2−C ← promień
Wyprowadzenie tych wzorów znajdziesz tu:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471
x
2 + y
2 + 4x − 6y − 221 = 0
r=
√(−2)2+32−(−221)=
√(4+9+221=
√234
Środek S=(−2, 3), r=
√234
Równanie kanoniczne:
(x+2)
2+(y−3)
2=234
28 kwi 00:41
Gustlik: ad 2)
| | 1 | |
Kąt α jest ostry i sinα=0,25= |
|
|
| | 4 | |
sin
2α+cos
2α=1
cos
2α=1−sin
2α /
√
cosα=
√1−sin2α
| | 1 | | 1 | | 15 | | √15 | | √13 | |
cosα=√1−( |
| )2=√1− |
| =√ |
| = |
| > |
| , bo √15>√13.
|
| | 4 | | 16 | | 16 | | 4 | | 4 | |
28 kwi 00:49
ola:

b=
√15
czyli cosα=
√154
28 kwi 00:50