pole trójkata
Kate : Obwód trójkąta równoramiennego jest równy 250. Wiedząc, że ramię tworzy z podstawą taki kąt α,
że tgα=5/12, oblicz pole trójkąta.. Pomóżcie
27 kwi 16:36
Wydi:
27 kwi 16:57
stachu: te boki nie mają takiej miary, tylko to ich stosunek, ponieważ wyszłoby, że bok b ma 113 cm i
wtedy kąt α wychodzi między 2, a 3 stopniami...
27 kwi 17:16
R:)): 250=2a +b
tgα =
sinαcosα zał. α∊(0,
π2
512=
sinαcosα
cosα=
125sinα
cosα=
125√1 − cos2α / ()
2
cosα=
1213
z f. tryg.
2413a = b
250 =
5013a
a = 65
b= 120
z tw Pitagorasa
a
2 − (
12b)
2 = h
2
h
2=625
h=25
P=1500
27 kwi 17:51
Kate :
a jak wyliczyłes cosα=125√1 − cos2α
27 kwi 18:44
R:)): za sinα podstawiasz wzor z jedynki trygonometrycznej
27 kwi 18:46
Kate : nie rozumiem geniuszu
27 kwi 18:47
R:)): sin2α + cos2α = 1
sin2α = 1 − cosα
sinα= √1 − cos2α
27 kwi 18:49
Kate : to wiem ale skad ci sie wzieło 12/13?
27 kwi 18:49
Kate : jesteś
27 kwi 18:52
R:)): po podniesieniu obustronnie do kwadratu
cos2α=14425 (1 − cos2α)
cos2α = 14425 − 14425cos2α
16925cos2α=14425 /*25169
cos2α=144169
cosα = 1213
bo z wczesniejszego zał wynika ze cosα>0
27 kwi 18:55
R:)): rozumiesz?
27 kwi 18:56
Kate : Liczę to i min ie wychodzi 12/13 . Jak to liczyłeś ?
27 kwi 18:58
Kate : juz wiem

a pole jak mam 1/2 a razy h to minie wychodzi 1500

:(
27 kwi 18:59
R:)): to ile ci wyszło ? a znasz poprawna odp moze ja zrobilam błąd
27 kwi 19:01
R:)): w moich oznaczeniach 12 b* h
27 kwi 19:01
Kate : 1500
27 kwi 19:08
R:)): czyli ok
27 kwi 19:10
Kate : a z twierdzenia pitagorasa nie ma byc tak Hkwadrat + 1/2 a kwadrat = b kwadrat ? dlaczego ty
masz tak a2 − (1/2b)2 = h2
27 kwi 19:11
Kate : juz wiem


Dzieki wielki za pomoc
27 kwi 19:16
R:)):

a
2= h
2 + (
12b)
2
stad
h
2=a
2 − (
12b)
2
27 kwi 19:16
Magda: Korzystając z rysunku Wydiego wychodzi że:
5/12 to nie jest liczba tylko stosunek liczb, czyli może to być liczba większa
np.50/120 tez da 5/12
czyli podkładamy pod Pitagorasa:
(5x)2 + (12x)2=(bx)2
wychodzi ze bx=13x
a wiec obwód trójkąta wynosi 13x + 13X+ 12x+12X=250
z tego łatwo obliczyć że x=5
obliczamy długości boków nam potrzebnych a to jest wysokość i długość podstawy
podstawa to 12x+12x=24x
24x=24*5=120
wysokość− 5x=5*5=25
zatem pole wynosi
120 *25*1/2=1500 NIE BAWCIE SIE W SINUSY I TE INNE BO UTRUDNIACIE SOBIE ŻYCIE
jak widac sa zadanka które mona łatwiej rozwiąza,
powodzenia
27 kwi 19:37
Magda: a jak jeszcze nie wychodzi to można i tak
są dwa trójkąty mniejszy i większy, mają te same kąty tylko inne miary, korzystamy ze skali
podobieństwa
więć obliczmy obwód trójkąta tego podanego czyli 13+13+24=50
a ma wynosić 250
czyli ten trójkąt ,,którego liczymy'' jest większy o 5 razy większy bo 250/50=5
to można powiedzieć tak
jak powiedzmy jest trójkąt powiedzmy o wymiarach 100/200 (wys i polowa podstway)
to sobie skrócę i ten ułamek pokazuje mi ten właśnie stosunek liczb ale nie same liczby
27 kwi 19:44
Wydi: przynajmniej mój rysunek się przydał
28 kwi 23:05
iza : he ale bardziej rozumiem wytłumaczenie R

\

niż magdy a twój rysunek nic mi nie pomógł
29 kwi 09:08