rownanie kwadratowe
domino: Rozwiązaniami równania x2+bx+c=0 są liczby 8 i (−3). Wyznacz parametry b i c.
Jak to ugryźć?
27 kwi 16:15
Cukier: Podstawiasz to postaci iloczynowej f. kwadratowej
a(x−x1)(x−x2)
twoje a = 1
x1 = 8
x2= −3
1(x−8)(x+3)= x2−5x−24
więc twoje b= −5
a twoje c = −24
27 kwi 16:21
domino: Aha dzięki już rozumiem, tylko co do a to wartość 1 przyjmuje się jak mówi to mój nauczyciel z
powietrza czy wynika to z jakiejś określonej przyczyny?
27 kwi 16:27
kalafiorowa: wspolczynnik a stoi przy x
2. Przy Twoim x
2 stoi 1, stad a=1
27 kwi 16:31