hhh
madziaaaa.: cześć ; )
Pomożecie mi ?
Proszę.
Oblicz pole rombu o obwodzie równym 40 dm, jeśli wiadomo że jedna z jego przekątnych jest dwa
razy dłuższa od drugiej.
bardzo dziękuję za pomoc... już z góry ; )
27 kwi 16:03
27 kwi 16:08
madziaaaa.: czyli będzie tak:
4a=40
a=10
TWIERDZENIE PITAGORASA
(2x)
2+x
2=10
2
4x
2+x
2=100
5x
2=100/ :5
x
2=20/
√
x=2
√5
jedna przekątna: 2x=4
√5
druga przekątna: 4x=8
√5
P=
4√5*8√52 =
32*52 =
1602 = 80dm.
27 kwi 16:53
kalafiorowa: dokladnie tak
27 kwi 16:56
madziaaaa.: dziękuje bardzo ; )
27 kwi 16:58
madziaaaa.: A pomożecie mi jeszcze w tym? ; )
Różnica kwadratów dwóch liczb wynosi 1035. Większa liczba jest o 1 większa od potrojonej
mniejszej liczby. Podaj te liczby.
dzięki z góry ; )
27 kwi 17:43