jak wyznaczyć pozostałe współrzędne??
FKS_1939: Punkty A=(−1,1), C=(5,−1) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz wspołrzędne
pozostałych wierzchołków.
27 kwi 15:43
pomocnik :): obliczyć środek odcinka AC czyli M=({xa+xc}\2, (ya+yc)\2)=(2,0) i wiemy, że |AM|=|MB| gdzie
|AM| oznacza długość odcinka AM , B to jeden z szukanych punktów . jest wzór na dlugość
odcinka ten taki pod pierwiastkiem obliczmy |AM=√10 czyli też |MB|=√10 a
|MB|=√(xb−2)2+(yb−0)2=√(xb−2)2+(yb)2 i teraz ma zachodzić równośc więc
√10 =√(xb−2)2+(yb)2 opuszczamy pierwiastki i mamy jedno równanie a drugie równanie to
|AB|=|BC| i układ równań
27 kwi 22:06