Rozwiaż równanie
Narius: 3(x−1)(x+2) −2x(x−1)(x+3)=0
27 kwi 15:11
Narius: proszę o pomoc!
27 kwi 15:27
bzzz: musisz to zapisać w postaci iloczynowej, tylko wtedy znajdziesz rozwiązanie.
(x−1)(3x+6)−(x−1)(2x
2+6x)=0
(x−1)(3x+6−2x
2−6x)=0
(x−1)(−2x
2−3x+6)=0 a to jest równe zero wtedy i tylko wtedy gdu jeden z czynników jest równy
0, czyli gdy x−1=0 lub −2x
2−3x+6=0
czyli x=1 lub szukamy rozwiązania równania kwadratowego:
| | 3+√57 | | 3−√57 | |
Δ=57 √Δ=√57 x1= |
| i x2= |
|
|
| | −4 | | −4 | |
| | 3+√57 | | 3−√57 | |
Rozwiązaniem jest x=1, x= |
| lub x= |
|
|
| | −4 | | −4 | |
27 kwi 15:28
Narius: dzięki
27 kwi 15:43
Narius: a może ktoś pomoże z tym:
(1−2x)2 − (1−2x)(x2+3)=0
27 kwi 20:04
ak1: (1−2x)2 zapisz w postaci (1−2x)(1−2x) dalej licz tak samo
27 kwi 20:33
Narius: dalej nie wiem

27 kwi 20:55
ak1: (1−2x)2 − (1−2x)(x2+3)=0
(1−2x)(1−2x)− (1−2x)(x2+3)=0
(1−2x)(x2+2x+2)=0
równanie da wynik zero gdy choć jeden nawiaz=0
1−2x=o
2x=1
x=12
lub
x2+2x+2=0 to wyrażenie jest zawsze większe od 0
więc x=12
27 kwi 21:12
Narius: w rozwiązaniu wychodzi że x=
12 i tak samo mi wychodzi z tego (1−2x) ale czemu nic się nie
dzieje z x
2+3
27 kwi 21:13
Narius: aaaa... przypadkowo źle wstawiałem minus i dlatego potem mi źle wychodziło

dzięki bardzo
27 kwi 21:19