a
syla: Liczbą wszytskich liczb dwucyfrowych które przy dzieleniu przez 3 dają resztę 1 jest? Jka
obliczyc takei zadanie
27 kwi 14:55
bzzz: to jest zadanie z ciągu arytmetycznego.
Najpierw pierwsza dwucyforwa podzielna przez 3 z resztą 1 (f(k)=3k+1, f(1)=4 czyli za mało i
tak do f(3)=10, czyli naszą pierwszą dwucyfrową podzielną przez 3 z resztą jeden jest 10,
największa dwucyfrowa to f(33)= 99+1=100 to za dużo czyli to będzie f(32)= 96+1=97, nasza
największa dwucyfrowa to 97)
Zatem mamy ciąg arytmetyczny 10,13,16,...,91,94,97 o różnicy r=3 a1=10 i brakuje nam n.
Liczymy je ze wzoru na ogólny wyraz ciągu
an= a1+(n−1)r; 97=10+(n−1)3; n=30
Zatem liczb dwucyfrowych, które przy dzieleniu przez 3 dają resztę jeden jest 30.
27 kwi 15:15