27 kwi 14:51
Basia:
jest to prześliczne złudzenie optyczne
"przeciwprostokątna"w tym na dole nie jest odcinkiem, jest łamaną, z tym, że kąt jest tak
bliski 180 stopniom, że oko tego nie postrzega
27 kwi 15:20
mique: hmm ...dziękuję
30 kwi 11:56
mique: jakoś tego mimo wszystko ...nie widzę
30 kwi 12:02
Amaz: to przerysuj sobie ten trojkąt co do krateczki i przyłóż linijkę do przyprostokątnej w tym
drugim trójkącie, zobaczysz, że ta przyprostokątna nie jest prostym odcinkiem
30 kwi 12:13
30 kwi 20:40
Basia:
to można udowodnić
opisuję dolny rysunek
jednostką jest kratka
α kąt ostry w tym czerwonym
β kąt ostry w zielonym
tgα=25=1640
tgβ=38=1550
tgα≠tgβ ⇒ α≠β
30 kwi 22:57