x
syla: LIczba punktów wspólnych okregu (x−4)2+(y−2)2=16 z osiami układu współrzdnych jest
równa? Jak to obliczyć? Proszę o pomoc
27 kwi 14:44
Sebastian: narysowac

S=(4,2) a r = 16 i bedzie widać w ilu mniejscach sie przecina

tylko w dobrej
skali bo jak dasz duzy rysunek to ciezko bo duzo miejsca zaimuje
27 kwi 15:10
maxiol77: narysuj sobie i zobaczysz ze ma 1 punkt wspolny z osia oX i 1 z osi OY
27 kwi 15:13
maxiol77: seba by pierwszy ach!
27 kwi 15:13
syla: OK SPRÓBUJE
27 kwi 15:19
Nikka: lub algebraicznie
punkty przecięcia z osią OX: y = 0 to (x−4)2 + (0−2)2 = 16
punkty przecięcia z osią OY: x = 0 to (0−4)2 + (y−2)2 = 16
po przekształceniu pierwsze równanie to x2 − 8x + 4 = 0 , Δ>0 czyli równanie ma dwa
rozwiązania i tym samym będą dwa punkty przecięcia
drugie równanie po przekształceniu to (y−2)2 = 0, ma jeden pierwiastek podwójny czyli jeden
punkt przecięcia
27 kwi 15:36