Oblicz P(B)...
sqr: Wiedząc, że P(A') = 13, P(A∩B) = 14, P(A∪B) = 23, oblicz: P(B), P(A∩B'), P(B\A)
27 kwi 14:23
syla: WZÓR: P(A')= 1− P(A)
1/3= 1− P(A) czyli P(A)= 2/3
WZÓR: P(AUB)= P(A)+P(B) − P(A∩B)
więc obliczmy najpierw P(B)
2/3=2/3+P(B)− 1/4
CZYLI P(B)=3/12
i obliczasz tak dalej stsując wzory
27 kwi 15:09
Fajna ;): P(A) + P(A') = 1
P(A) = 1 − 13
P(A) = 23
obliczamy P(B) ze wzoru: P(A∪B)= P(A) + P(B) − P(A∩B)
przekształcamy wzór: P(A∪B) − P(A) + P(A∩B) = P(B)
23 − 23 + 14 = P(B) czyli P(B)= 14
P(B) + P(B') = 1
P(B')= 34
−P(A∩B')= P(A∪B) − P(A) − P(B') (nie jestem przekonana czy to właściwy wzór)
−P(A∩B')= 23 − 23 − 34
−P(A∩B')= −34 / *(−1)
P(A∩B')= 34
P(B\A)= P(B) − P(A∩B)
P(B\A)= 14 − 14
P(B\A)= 0
27 kwi 15:15