Ostrosłup prawidłowy
Ania:

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ABCDS krawędź podstawy ma długość6, a kąt ASC jest
prosty. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
27 kwi 13:54
kolka: ile Ci wyszlo?
27 kwi 13:57
kolka: h=6
27 kwi 13:57
kolka: 72{cm2}
27 kwi 13:57
kolka:
27 kwi 14:20
Ania: źle bo wkluczu napisane jest, że ma wyjść h= 3√2 a V=36√2
27 kwi 14:26
Godzio:
podpowiedź:
Wszystkie krawędzie są jednakowej długości
Przekątna kwadratu: d = 6
√2
mam nadzieję że teraz sobie poradzisz
27 kwi 14:28
kolka: a sorki
27 kwi 14:41
Przemek: a dlaczego krawędzie są tej samej dlugości?
16 kwi 18:22
16 kwi 18:47
blade113: może dlatego, że jest to ostrosłup PRAWIDŁOWY? pomyśl
16 kwi 21:11
bik: to że ostrosłup jest prawidłowy, nie znaczy, że wszystkie jego krawędzie są równe. najpierw sam
się zastanów
20 kwi 15:30
a7:

1.przekątna podstawy d= 6
√2
2a.wszystkie krawędzie boczne są równe z twierdzenie Pitagorasa
d
2=2x
2
(6
√2)
2=2x
2 czyli x=6
2b. H z twierdzenia Pitagorasa
czyli H=3
√2
| | 1 | | 1 | |
3. V= |
| Pp*H= |
| *36*3√2=36√2 |
| | 3 | | 3 | |
20 kwi 21:08