Stereometria
Paweł: Witam serdecznie : ) przygotowuje sie do egzaminu maturalnego i mam problem z jednym zadaniem,
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 6a, cosinus kąta między
sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa jest równy 7/32 . Wyznacz stosunek długości
krawędzi bocznej do krawędzi podstawy.
I Prośba czy mógłby ktoś narysować o który kąt chodzi?
Oraz, z poza zadania, kiedy wiadomo że płaszczyzna przekroju nachylona pod kątem α do podstawy
w ostrosłupie bądź graniastosłupie jest trójkątem a kiedy trapezem?
27 kwi 13:51
Basia:

BD,AM wysokości ASB
BE,CM wysokości ASC
BD=AM=BE=CM=h
kąt, o którym mowa to ∡AMC
z tw.cosinisów
(6a)
2=h
2+h
2−2h*h*
732
36a
2=2h
2(1−
732)
36a
2=2h
2*
2532
36a
2=h
2*
2516
h
2=36a
2*
1625
h=6a*45=24a5
z tw.Pitagorasa
AD
2+BD
2=AB
2
AD
2=36a
2−
24*24a225*25
AD
2 = a
2*
36*25*25−24*2425{25}
AD
2=a
2u(22500−576}{25
2}
AD
2=a
2*
21924252
SF wysokość ASB
tr.ADB ~ tr.AFS
ADAF=
ABAS=
DBFS
AD3a=
6ab
b6a=
3aAD
| | 5 | | 5√609 | |
b6a= |
| = |
| |
| | 2√609 | | 2*609 | |
nie gwarantuję, że nie ma tam jakiegoś błędu w rachunkach, bo wynik paskudny
27 kwi 15:02
Basia:
ad. przekroje
trudno to wytłumaczyć dysponując dwoma wymiarami
spróbuję narysować, ale nie wiem czy Ci to wystarczy
27 kwi 15:04
Basia:

czerwone trapez, zielone prostokąt, niebieskie trójkąt
w graniastosłupie będzie mniej wiecej tak:
płaszczyzna prostopadła do podstawy ⇒ prostokąt
płaszczyzna nie jest prostopadła do podstawy ⇒ trapez lub trójkąt
w ostrosłupach nie da się tego za bardzo usystematyzować, bo to zależy i od kształtu podstawy i
od tego czy ostrosłup jest prawidłowy
wydaje mi się, że każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie
27 kwi 15:12
Basia:
oczywiście jest tak błąd w rachunkach, ale łatwy do poprawienia
w końcówce AD nie 5 tylko 25; przeoczyłam, że jest 252
27 kwi 15:14
Paweł: Dziękuje Pani bardzo, i podziwiam Panią za poświęcenie tyle czasu jednej osobie : ) Jeśli jest
jakaś możliwość odwdzięczenia proszę napisać ; )
27 kwi 19:29